Plastic

Începem astăzi o campanie de informare, conștientizare și responsabilizare a populației cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor.

În fiecare săptămână vom prezenta o categorie de deșeuri reciclabile, trecând în revistă produsele ce se încadrează în acea categorie, criteriile după care ne putem ghida pentru a decide ce/cum ajunge în coșul de reciclabile și impactul pe care îl poate avea reciclarea acestor deșeuri.

Astăzi vorbim despre PLASTIC

Plasticul este probabil cea mai folosită materie primă din industria alimentară, drept urmare, este deșeul cu cea mai mare “greutate” atunci când vine vorba de reciclare și ecologie.

Sticlele de băuturi fabricate din PET sunt omniprezente. În lume, în fiecare zi, sunt produse (și ulterior aruncate) circa 100 de milioane de astfel de sticle.

Problema cu ambalajele din PET este că ele ajung unde nu trebuie: de regulă, direct la gunoi, de unde sunt transportate la o groapă de gunoi. PET este un material extrem de rezistent; în natură, durează cam 700-800 de ani până începe să se descompună și se dezintegrează complet abia după circa 1.000 de ani. Puteți fi siguri că sticla pe care tocmai ați aruncat-o la coș va supraviețui intactă mult timp. Deși este atât de rezistent la degradare, PET este 100% reciclabil!

Tipuri de plastic

Din păcate, există mai multe categorii de plastic, care trebuie reciclate selectiv în funcție de caracteristici și compoziție chimică: 

1. PET (Polietilena tereftalată) – aici intră sticlele incolore sau colorate pentru apă, bere, suc, ulei și borcane de plastic. Acesta este un material care se poate recicla foarte ușor. Sticlele din PET, cu capac sau fără, se colectează fără îndepărtarea etichetelor (acestea se îndepărtează în timpul procesului de reciclare). Dacă este posibil, este preferabil să fie spălate cu apă. Resturile de alimente sau lichide pot contamina alte deșeuri reciclabile cu care intră în contact. De asemenea, îngreunează procesul automat de sortare și pot chiar dăuna echipamentelor din instalațiile de sortare și reciclare. Acest tip de plastic SE COLECTEAZĂ SELECTIV!

2. HDPE (Polietilena de înaltă densitate) – aici intră sacii, cutiile pentru margarină, flacoanele pentru șampon, înălbitorul de rufe, bidoanele pentru detergenți de rufe, bidoanele pentru detergenți de vase, lădițele pentru fructe sau legume. Acest tip de plastic SE COLECTEAZĂ SELECTIV!

3. PVC (Clorura de polivinil) – aici intră termopanele. Este greu de reciclat și dacă se dorește acest lucru, costurile sunt ridicate. În plus, conține toxine care se eliberează prelungit. 

4. LDPE (Polietilena de joasă densitate) – aici intră sacoșele, flacoanele de miere sau muștar, tăvi și caserole. Acestea nu foșnesc, spre deosebire de materialele din HDPE. Nu se reciclează!!

5. PP (Polipropilena) – aici intră flacoanele, dopurile pentru flacoane, cutii pentru margarină sau smântână, navetele pentru sticle, găleți, ligheane și alte materiale care intră în contact cu apa. Acest material se degradează prin expunerea la soare. Fiind necesar un proces aparte de reciclare, plasticul cu inscriptia “ PP” nu ar trebui colectat selectiv. 

6. PS (Polistiren) – aici intră paharele și caserolele pentru alimente. Este extrem de greu de reciclat si din cauza expunerii cu produs, nu este acceptat de centrele specializate. Polistirenul poate elibera substanțe cancerigene, mai ales dacă este expus la soare sau caldură excesivă. Nu se reciclează!!

7. Policarbonatul – aici intră CD-urile, DVD-urile sau echipamente de laborator. Nu se reciclează!! 

Cum se colectează corect plasticul? 

  • Trebuie să spălăm plasticul după utilizare, ajutănd procesul de reciclare. Un plastic murdar de produs este considerat contaminat;
  • Trebuie să scoatem capacele sticlelor de plastic;
  • Trebuie sa strivim recipientele din plastic pentru a le plia și permite depozitarea lor în număr cât mai mare. 

Nu se pot recicla:

  • Recipiente ale produselor conținând substanțe chimice (ex. antigel).
  • Recipiente ale produselor conținând îngrășăminte pentru plante și pesticide
  • Pungi de plastic sau reciclabile puse în pungi de plastic
  • Pahare de cafea la pachet (takeaway)
  • Polistiren și produse din polistiren (caserole pentru mâncare la pachet)
  • Seringi sau alte dispozitive medicale
  • Recipiente tip spray/aerosol

Info:

Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de PET-uri se poate confecționa un pulover.

Din plasticul reciclat rezultă fulgi PET, granule PET, banda PET (folosită în mare parte pentru ambalare), fibre de poliester – fibra poliesterica (75%), folosite la rândul lor ca materie primă pentru covoare, tapițerii, jucării, pâsle pentru industria textilă, industria auto, în domeniul construcțiilor și ingineriei, folie industrială, chingi, benzi, noi ambalaje PET alimentare și nealimentare, șervețele, material de umplutură pentru jucăriile din pluș, carcase pentru CD-uri, valize, tapițerii, fibre pentru saci de dormit sau pufoaice, faruri, bare de protecție, grilaje și tăbliile ușilor la mașini etc.

Unul din avantajele produselor realizate din plasticul reciclat îl reprezintă costul de fabricație mai ieftin față de cele realizate din materii prime virgine.

Reciclarea plasticului afectează calitatea și culoarea materialului, motiv pentru care se poate recicla de maximum 4-5 ori. Se estimează însă că PET-ul și HDPE (polietilena de înaltă densitate) se pot recicla de 10 ori până își pierd proprietățile și nu mai pot fi reciclate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *